זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
הכותרות שעניינו הכי הרבה גולשים בדף זה
25/07/21 07:54
19.48% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בחודשים האחרונים סעודיה מתקרבת לאיראן מתוך הבנה שישראל וארה״ב אינן מסוגלות לעצור את תכנית הגרעין הצבאית של טהרן. לצדה גם מצרים. חלק מהאחריות רובצת על ירושלים שסיפקה הבטחות ללא תוצאות בשטח Saudi Crown Prince Mohammed Bin Salman. Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS נראה כי בעוד הציבור בישראל מבושם מהצלחות המוסד באיראן, המדינות במזרח התיכון לא מתרשמות. להפך. ההחלטה האחרונה של סעודיה לשלוח נציג לטקס ההכתרה של נשיא איראן החדש ולקדם מהלך של פתיחת שגרירויות מחדש מראה כי בריאד נפלה ההבנה - איראן היא המעצמה האזורית.
לצד סעודיה, גם מצרים מקיימת יחסים חשאיים עם איראן לגבי הסדרה בפעילות בעירק, אפריקה והזירה הימית. אחד ממקורות ההכנסה העיקריים של קהיר מגיע מתעלת סואץ ולא מתאים לסיסי שהחותים, בשליחות איראן, מאיימים על חברות ספנות שמשלמות לו עמלה על המעבר בסואץ. טרור לא טוב לעסקים - זה נכון בכל שפה.
אם מקלפים את השכבות הטקטוניות במזרח התיכון, מגלים אמת עגומה שמסתירים מהלכים אלו. צה״ל לא מקרין עוצמה מעבר לקווים פנימיים (אזורים צמודי גבול). צהֿ״ל והנשק הגרעיני המיוחס לישראל מספיקים להרתעה מקומית, כדי שאף אחד לא ינסה להשמיד את ישראל, אבל לא מעבר לכך.
הבעיה היא שאף אחד לא חושב להשמיד את ישראל. מדובר במשחק אחר לגמרי במזרח התיכון. משחק שמתנהל סביב השפעה תרבותית וכלכלה. עבור סעודיה, מצרים וטורקיה, המדינות החזקות במזרח התיכון לצד ישראל, הפור הוכרע. לאיראן יש נשק גרעיני וזה רק עניין של זמן. ובמציאות כזו, צריך להתקרב לאיראן מחד ולפתח גרעין מאידך.
האכזבה מטראמפ
בסרט הטוב, הרע והמכוער, יש משפט מפורסם: ״שאתה צריך לירות, תירה. אל תדבר.״ ובכן, בפרפראזה למזרח התיכון, טראמפ יצר ציפיות גבוהות ביחס לגרעין האיראני - ואכזב. אם מישהו בריאד, קהיר או אנקרה ציפה שכהונת דונלד טראמפ תשנה משהו בטהרן אחרי שמונה שנים של אובמה, הוא נחל אכזבה.
האיראנים, באמצעות החותים בתימן, הראו לסעודים שכל תעשייה האנרגיה שלהם בסכנה בלחיצת כפתור מטהרן. גם מערכת הפטריוט והצבא האמריקאי לא עזרו לריאד. המסר נקלט. טראמפ הוא הרבה דיבורים, פחות מעשים. גם תכנית ״הלחץ המקסימלי״ שהוביל מזכיר המדינה מייק פומפאו נכשלה. כלכלת איראן אכן נפגעה וקשה, אך לא קרסה. האיראנים הוכיחו יכולת עמידה ויצירתיות ושינו את הכלכלה, לפחות את חלקה, כך שלא תסתמך רק על אנרגיה.
טראמפ גם לא השכיל להבין שהסכסוך שלו עם סין יפגע באינטרסים אמריקאים באיראן ובמזרח התיכון. סין המשיכה לקנות בשחור נפט איראני, גם כאשר חברות סיניות היו חשופות לסנקציות אמריקאיות. אמנם סין הפחיתה משמעותית את הצריכה, אך במקביל השקיעה ברכישת זכויות בתשתיות קידוחים באיראן במטרה לעגן לעצמה נפט במחיר עתידי מובטח.
המשמעות היא שסין לא תתן לכלכלה האיראנית לפול. בשביל נפט עתידי במחיר טוב, סין צריכה באיראן שלטון יציב. ולא ממש מעניין אותה אם הוא דמוקרטי. אם אוזלת ידו של טראמפ התחילה את המדרון, עלייתו של ביידן הפכה אותו לחלקלק. במזרח התיכון הבינו שארה״ב בחרה בדיפלומטיה וכלכלה על פני מלחמה.
השינויים בבית הלבן והעובדה שישראל לא הצליחה להביא הישגים משמעותיים באיראן, יצרו הבנה במזרח התיכון כי ישראל היא נמר של נייר וארה״ב מפחדת מעימות צבאי בשל הכשלונות באפגניסטן ועירק. המשמעות - אף אחד לא הולך לעצור את הפצצה האיראנית. המו״מ עם איראן יביא לכל היותר לדחייה של כמה שנים בפרויקט הגרעין, אך לא יותר מכך.
ריאד: התקרבות לאיראן ופיתוח גרעין
עבור סעודיה, המשמעות היא ללכת בשני וקטורים עיקריים. אחד מדיני - לשפר את היחסים עם איראן. שני - פיתוח או רכישה של גרעין צבאי. בריאד נסמכו בשנים האחרונות על ישראל וארה״ב בהקשר האיראני והבינו שאין על מי לסמוך. בריאד דואגים לאינטרסים של ריאד.
כאמור, פנו בסעודיה לחיזוק הקשר המדיני עם טהרן במטרה להפחית סיכונים לתעשיית האנרגיה הסעודית ולבית המלוכה בטווח הקצר. משמרות המהפכה יודעים גם לתקוף עם מל״טים וטילים וגם יודעים להפעיל סוכנים בממלכה הסעודית. סעודיה צריכה לפנות לעצמה כמה שנים של שקט לטובת השגת נשק גרעיני. ככל הנראה, מספר שנים זה יהיה כמעט זהה לתקופתו של הסכם הגרעין הצפוי.
בציר המדיני, סעודיה משתמשת גם במצרים לצורך ההתקרבות לאיראן. בנוסף להתקרבות בין שירותי הביון של המדינות, סיסי יצא בחודשים האחרונים לסבב ביקורים באפריקה, בחלק ממעוזי הפעולה או הדרכים הלוגיסטיות של מיליציות בשליטת טהרן. זאת, במטרה לחסום את ההשפעה של איראן בצירי הפעולה שלה באפריקה.
הצורך של סעודיה במצרים לצורך התמודדות עם איראן נובע בחלקו גם מההכרה בכשלון ריאד בתימן. לאחר מספר שנות לחימה בתימן, עם אמל״ח מערבי מתקדם, הבינו בריאד שהצבא הסעודי לא מספק תוצאות מול החותים המופעלים על ידי איראן. וזה בלשון המעטה.
גרעין צבאי בריאד
בפן הגרעין הצבאי, סעודיה טענה בעבר, בפומבי, שהיא לא תהיה זו שתשאר ללא יכולת גרעינית אם איראן תחשוף כזו. מוחמד בן סלמאן הודה בשנת 2018 והצהיר: "ללא ספק, אם איראן תפתח פצצה גרעינית, אנו נלך בעקבותיה בהקדם האפשרי." סעודיה, מצרים וטורקיה בונות תחנות כוח גרעיניות לטובת הפקת חשמל. בעוד מתקנים אלו אינם מהווים הוכחה לקיום יכולת גרעינית צבאית, הם מספקים תשתית ידע שיכולה לתרום לתכנית צבאית סודית.
דיווחי עבר הראו כי סעודיה רכשה טילים ארוכי טווח מסין ויש גם שמועות, לא מבוססות, שהיא רכשה טכנולוגיה גרעינית מפקיסטן. בעולם החשאי של הגרעין הצבאי לא ניתן לדעת מה נכון. סעודיה מחביאה טוב את תכנית הטילאות ארוכת הטווח שלה וכך גם מצרים. עם זאת, אין לטעות. סעודיה ומצרים מפתחות ידע בגרעין אזרחי, טילים ולווינים. כל מה שצריך לתכנית גרעין צבאית. המימוש יותר מורכב, אך אפשרי.
כן יודעים, שעד היום סעודיה לא הסכימה לחתום מול ארה״ב על הסכם 123 בו היא מתחייבת לא לעשות שימוש בטכנולוגיה גרעינית אזרחית לטובת צבאית. ארה״ב רצתה את ההסכם לטובת מכירת כורים של חברת ווסטינגהאוס לתחנת הכוח הגרעינית של סעודיה.
בספטמבר 2019, שר האנרגיה של סעודיה, הנסיך עבד אל עזיז בן סלמאן אל סעוד אמר, "אנחנו רוצים לוודא שגם אם אנו מגדילים [את הכוח הגרעיני], אנו מגדילים את התפיסה שאנו רוצים להגיע למחזור מלא, לייצור האורניום, העשרת האורניום, שימוש באורניום.” טרם ברור איפה עומדים הדיונים בנושא זה מאז נבחר ביידן לשלטון.
חטא ההיבריס הישראלי
מציאות זו, בחלקה, נוצרה בשל יהירות ישראלית לגבי איראן שאינה תואמת את המעשים בשטח. בישראל התגאו בשנים האחרונות בחדירה מודיעינית לתשתיות הגרעין האיראניות, ביכולת לחסל את יכולות הגרעין האיראניות ובהבטחה לקריסה כלכלית של המשטר בטהרן שתביא להחלפת משטר. ובכן, כלום מזה לא יצא לפועל.
במידה ובישראל וארה״ב הייתה אמונה שמלחמה באיראן תביא לחיסול תכנית הגרעין הצבאית, הייתה לשתי המדינות קדנציה שלמה של טראמפ לעשות זאת. ארבע שנים שלמות. אלו עברו, המילים נשארו והמעשים יוק. האיראנים יצאו מתקופת טראמפ עם תכנית גרעין צבאית גדולה יותר מאשר נכנסו אליה. יותר אוראניום מועשר, ידע להעשיר במהירות ל-90 אחוזים, תכנית העשרה יתירה (פורדו ונתנאז) ותכנית טילאות מפותחת יותר.
בנוסף, בשל פעולות המוסד האיראנים שינו לאחרונה את מבנה האבטחה של תכנית הגרעין בכך שהעבירו אותה למשמרות המהפכה. הגוף שנחשב לנאמן ביותר לשלטון. המשמעות, לפחות בתיאוריה, שלמוסד ושירותי ביון אחרים, יהיה קשה יותר לגשת למידע עדכני אודותיה. זאת ועוד, החל מפברואר 2021 לפקחי האו״ם אין גישה למתקני הגרעין המפוקחים באיראן. יש מצלמות, אבל האו״ם לא מקבל אליהן גישה עד שלא יהיה הסכם גרעין. איראן אף מאיימת למחוק את ההקלטות שנצברו עד כה.
פער בין הבטחות לביצועים, פחות פיקוח, הסכם שנגרר והצלחות איראניות באמצעות החותים בסעודיה ובים האדום, כל אלו, כאמור, הובילו לאכזבה וחוסר אמון בישראל וארה״ב שהן יכולות לחסל את הגרעין האיראני. בפועל, מבינים בריאד, קהיר ואנקרה, שאיראן תהיה בעלת יכולת גרעינית והיא, בפועל, המעצמה האזורית. לא ישראל.
25/07/21 12:44
15.47% מהצפיות
מאת IsraelDefense
דן ארקין יצא לבקר בספינת סער-6 וחזר עם תובנות. לצד התקנת מערכות ישראליות בספינות בצה״ל, מטקסים תו״ל שישמש את זרוע הים בשנים הקרובות דובר צה״ל עד סוף חודש אוגוסט השנה יעגנו בבסיס חיל הים בחיפה ארבע ספינות סער 6, החדישות והמתקדמות ביותר בזרוע: אח"י עצמאות ואח"י ניצחון עדיין בבנייה במספנות בגרמניה. אח"י עוז הגיעה לחיפה ב-9 ביוני השנה, עוגנת ליד המזח ומצוייה בשלבים הראשונים של התקנות מערכות הנשק, האלקטרוניקה והחימושים השונים, כולן תוצרת התעשיות הביטחוניות, כחול-לבן.
אח"י מגן, 'ותיקה' בנמל חיפה, הגיעה בסוף דצמבר אשתקד, ומצוייה בסיום שלב האינטגרציה של מערכות כחול-לבן בקרביה ועל סיפוניה. מפליגה כבר בים, ומוכנה למשימות. וכך, בעוד כחודשיים תתעשר שייטת 3, שייטת הסטי"לים של זרוע הים, בעוד ארבע כלי שיט חדישים, שיהוו מיני-שייטת מיוחדת ומתקדמת בתוך שייטת הסטי"לים מדגמי סער 5 וסער 4.5.
מרכז ידיעות קרב
ערכנו ביקור באח"י מגן בלוויית קצין הגנ"ק (גילוי, ניווט, קשר) של הספינה, רס"ן ערד כהן, אחד הקצינים שליוו את פרוייקט ספינות המגן, שהה במשך כשנה במספנות TKMS תיסקרופ בקיל שבצפון גרמניה, והשתתף במסע הימי בן 17 יום מנמל קיל לנמל חיפה, עם הרבה סערות באוקיאנוס האטלנטי בדרך.
רס"ן עדי מתמצת לישראל דפנס את משימות ספינות המגן סער 6: "כל ספינות סער 6, וכך גם אח"י מגן, הן ספינות הגנה והתקפה. המשימה העיקרית היא הגנה על המים הכלכליים של מדינת ישראל (כ- 100 מייל מהחוף) והגנה על הנכסים האסטרטגיים שלה. דוגמאות: הגנה על נציבי הסחר ועל אסדות הגז בים”. [רס"ן ערד כהן. צילום: דובר צה״ל]
בעת לחימה בזירה הימית הספינות בנויות ליכולות תקיפה, ולכן חמושות בתותחים מכמה סוגים, במכ"ם ארוך-טווח של אלתא/תע"א, בטילים, במיירטים ובחימושים מכמה סוגים, ל"א ואלקטרוניקה לגילוי ויירוט ועוד סוגי אמל"ח, חלקם מסווגים.
אח"י מגן מותאמת לשילוביות ולקישוריות, שהם ערכי-יסוד בצה"ל, ויש לה יכולות שת"פ בלחימה ובהגנה עם חיל האוויר, עם יחידות אחרות בזרוע הים, עם הירוקים, עם צה"ל כולו. יש משימות שידרשו קשר מבצעי בין ספינת סער 6 לבין מטוס קרב או טנק, ואלו יכולות שמתרגלים אותן.
צמוד למי"ק (מרכז ידיעות קרב, לב הפיקוד והשליטה של הספינה) של אח"י מגן נמצא חדר החפ"ק, שכולו נועד לאורחים. קצינים בכירים שלא מצוות הספינה או מחיל הים אלא לגורמי צה"ל אחרים, שלצורך משימות או מול איומים מסויימים יתארחו באח"י מגן בים ויהיו שותפים לתמונת הקרב ולניהול מבצעים רב-חיליים ורב-זרועיים.
בקרוב: SEA HAWK
אח"י מגן כבר כמעט מזוודת במלואה במערכות הלחימה הישראליות. על הסיפון האחורי נמצא מנחת למסוק ימי שיגיע עוד כשנתיים, מסוק SEA HAWK שהוא דגם ימי של המסוק BLACK HAWK המוכר היטב בחיל האוויר.
בינתיים פועל בספינה המסוק ימי הוותיק עטלף, ומפעיל אותו צוות של חיל האוויר שהוא חלק בלתי נפרד מצוות הספינה, חי בה יחד עם לוחמי חיל הים, כחולים עם לבנים בסירה אחת. צמוד למנחת המסוק נמצא הנגאר שהוא ביתו של המסוק הימי. אחרי כל נחיתה הוא נגרר לתוך ההנגאר ונקשר היטב מחשש לטלטולי ים.
אחד החדרים מיועד לקלוט בבוא היום את מערכת כיפה ימית, הגרסה הימית של כיפת ברזל, אחת ממערכות הנשק החשובות ביותר של ספינות סער 6. לרצפת הברזל כבר מחוברים בסיסי המשגרים של הטילים כשיגיעו לספינה, ובעתיד יפתחו את גג הברזל לטובת שיגור המיירטים. צוות של אח"י מגן מונה בין 90 ל-110 קצינים ולוחמים, כולל קצינות ולוחמות, נהנה מתנאי חיים בספינות סער 6 שהם משופרים בהשוואה לסטי"לי סער 5 ו-4.5. סער 6 גדולה וארוכה מקודמותיה.
אפילו מסדרונות המעברים בספינה (כתשע קומות והמון מדרגות ברזל), רחבים מאשר בכלי שיט אחרים. כשכולם רצים במסדרונות בעת חירום, זה חשוב. הספינה מצוידת במערכות לטיהור שפכים והתפלת מי ים, ומערכות החשמל של הספינה הן בעלות עוצמה גדולה כדי לאפשר שהייה ארוכה בלב ים, לפעמים כמה שבועות.
ראינו תא מגורי קצינים: ארבע מיטות, שולחן עבודה קטן, שירותים, טלוויזיה. בתא מגורים של לוחמים תשע מיטות, מקומות אכסון לנעליים ולחפצים אישיים. לכל חייל ארון של ממש, לא ארונית זעירה. חדרי הנשים זהים לחדרי הגברים.
בשעות פנאי בים חדר האוכל של הצוות נהפך למועדון עם טלוויזיה גדולה, משחקים, ובסמוך חדר כושר קטן. יש גם חדר כיתה, ורס"ן ערד כהן מסביר כי הייחוד של הספינה הוא בכך שהצוות ממשיך ללמוד במהלך השירות בספינה. כל לוחם מגיע אמנם לספינה אחרי שלמד את המקצוע שלו בקורס בבה"ד חיל הים. אולם המציאות מכתיבה המשך לימוד נושאים רלוונטיים גם בלב ים, וזה כולל גם בחינות.
הגענו לגשר הפיקוד, מימין המושב המוגבה במיוחד של מפקד הספינה, שעל כיסאו לא יישב זר. חלפו ימי הגה העץ הענקי. את אח"י מגן נוהגים בעזרת הגה קטן וצנוע, ולידו המנגנון המעביר את פקודות הנעת הספינה לתחתית הספינה, כמה קומות למטה, אל חדר המכונות. את הספינה מניעים ארבעה מנועי דיזל. הגשר כולו מצוייד בצגי מחשב רבים המביאים למפקדים את מלוא התמונה הימית ואת כל הנתונים והמידע הנחוצים להפעלה מבצעית.
רבע מצוות הספינה - נשים
לנושא המגדרי מייחסים חשיבות בשייטת: רס"ן ערד אומר כי השאיפה היא שרבע מצוות ספינה יהיה נשים, והמציאות קרובה. נשים, קצינות ולוחמות, מבצעות תפקידים ומשימות זהות לאלו של הגברים. בספינות חיל הים כבר ממלאות נשים תפקידי פיקוד בכירים וקצינת האלקטרוניקה של אח"י מגן היא אשה.
בהקשר לאלקטרוניקה: לרשות ארבע ספינות המגן סער 6 עומד מתקן יבשתי מיוחד, ייחודי בחיל, שכינויו לגונה. הוא נמצא סמוך למעגן הספינות ומופעל על ידי צוות של אנשי אלקטרוניקה ומקצועות אחרים. תפקיד הלגונה היא לסייע לשילוב המערכות בארבע הספינות סער 6, תוך הדמייה של מתארי פעולה שונים. הלגונה מסייעת לספינות למלא את משימות ההגנה והתקיפה, לקלוט ולהטמיע את שפע המערכות המתקדמות, והיא מהווה כעין מעבדה חדשנית העומדת לשרות צוותי הספינות.
קצין הגנ"ק של אח"י מגן, רס"ן ערד כהן, בן 26, שירת כמה שנים טובות בסטי"לים אחרים בשייטת 3, ובתוקף תפקידו ממונה על מחלקות אלקטרוניקה, מכונה ונשק באח"י מגן: "הספינה כיום עדיין לא מוכנה מבצעית, אך כמעט כל המערכות כבר הורכבו והותקנו בה. אנו יוצאים לים ולומדים את כל שיטות ההפעלה.
״לשאלה כיצד אנו אמורים להגן על המים הכלכליים של המדינה תשובתי היא שכרגע מכינים ומנסחים את מתווה תכנון התורה, שחלים בו כל הזמן שינויים על פי המודיעין והמידע על איומים בזירה. יש לנו מערכות תקיפה לכל הטווחים הרלוונטיים.
״לספינה יש יכולות אקטיביות ופסיביות, יש תותח 76, יש תותחים יותר קטנים, יש מגוון אמצעים להגנה ולתקיפה. אציין שהמכ"ם שלנו 'אדיר', הוא בעל עוצמה אדירה, הוא מוצב גבוה במרומי התורן כדי להיטיב לגלות בטווחים ארוכים מאוד.
"אנו יושבים בכלי שיט שמהירותו 24 קשר, כמעט 50 קמ"ש, וזה הרבה בים לספינה בגודל כזה. יש יכולות של תדלוק בים, יש אמצעים לשמירה על צריכת דלק נמוכה. המסוק שנמצא דרך קבע על הסיפון מאריך את טווח הספינה, מאפשר גילוי מטרות רחוקות והעברה מיידית בזמן אמת של כל המידע לפיקוד הספינה או לכל גורם צה"לי אחר. המסוק הוא הזרוע הארוכה של הספינה".
25/07/21 08:00
8.02% מהצפיות
מאת IsraelDefense
AEROSTAR הרומנית חתנה הסכם עם חברת U-TACS (שותפה של אלביט ותאלס) לייצור המל״טים על אדמת רומניה. המל״ט מבוסס על ההרמס 450 של אלביט הרמס 450 (זיק בצה״ל). צילום: דובר צה״ל החברה הרומנית למוצרי תעופה AEROSTAR חתמה על חוזה שת"פ עם החברה הבריטית U-TACS לייצור כטמ"מים מסוג WATCHKEEPER X ברומניה. החברה הבריטית הזאת שותפה עם אלביט מערכות ועם חברת THALES בייצור הכטמ"מים האלו בבריטניה, ובעיר לסטר הוקם מפעל מיוחד לייצור הכטמ"מים. ההסכם נועד להכין את הקרקע אם יצא מכרז לרכש מל״טים ברומניה.
ג'יינס מדווח כי ברשתות החברתיות פרסם דניאל סטנקיו וויזיטאו, שהוא ראש עיריית בקאו שברומניה, דגם של הכטמ"מ ווצ'קיפר X בעת טקס חתימת החוזה בין שתי החברות, זו הרומנית וזו הבריטית. הכטמ"מ ווצ'קיפר X הושק בשנת 2015 על ידי חברת THALES , וצויין שמדובר בכטמ"מ גדול בעל שני מטע"דים כדי שניתן יהיה להתקין בהם מגוון ציוד כמו מצלמות, מכ"ם וציוד מעקב אלקטרוני.
ניתן להתקין בכטמ"מ מצלמת ניווט יום-לילה, חיישנים אופטיים, ציוד אלקטרו-אופטי ואינפפרה-אדום, מכ"ם עקיבה לקרקע ולים, מערכות מודיעין תקשורת COMINT ואמצעי הצפנה אלקטרוניים.
החברה הבריטית U-TACS לא הגיבה לידיעה של ג'יינס.
25/07/21 12:50
6.59% מהצפיות
מאת IsraelDefense
בין נושאי החקירה הם קבלת דיפלומה ותואר אקדמי בתשלום מהאוניברסיטה האמריקאית, רכש נדל"ן בתנאים משופרים ובאמצעות "הון שחור" ועוד https://balkaninsight.com/2021/07/14/bosnia-intelligence-chief-detained-... אוסמן מהמדג'יק, מנהל סוכנות הביון והביטחון של בוסניה והרצגובינה, OSA, נעצר לאחרונה לאחר שהועלו נגדו חשדות כי ניצל את תפקידו לרעה. ההאשמות שהועלו כנגד אוסמן על ידי משרד הפנים של המדינה, כוללים זיוף מסמכים והלבנות הון. כך לפי פרסום של balkaninsight.
תיק החקירה הועבר לפרקליטות של בוסניה והרצגובינה, המנהלת את עבודת המשטרה להמשך החקירה. התביעה והמשטרה לא מסרו פרטים נוספים על החקירה. עם זאת, פרקליטות המדינה אישרה כי בעבר בוצעה חקירה מקיפה במספר ערים ברחבי המדינה, על מנת למצוא תיעוד וראיות כנגד הבכיר.
בין נושאי החקירה הם קבלת דיפלומה ותואר אקדמי בתשלום מהאוניברסיטה האמריקאית, רכש נדל"ן בתנאים משופרים ובאמצעות "הון שחור" ועוד. מנהל האוניברסיטה האמריקאית, דניס פריצ'יק, ציין כי הוא תחת לחץ לבטל את אישור התואר של מהמדג'יק.
זו אינה הפעם הראשונה שראש ארגון הביון נחקר אודות שימוש לרעה בסמכויותיו. ב- 2020 הוגש כתב תביעה נגדו וכנגד שר ההגנה, סלמו צ'יקוטיץ ובכיר נוסף ב- OSA בגין שימוש לרעה בתפקידם ובסמכותם, אך בית המשפט בבוסניה והרצגובינה דחה את כתב האישום.
אחת הסוגיות המרכזיות ביותר בהפעלתם של ארגוני ביון היא ריסון הכוח. בידיהם של ארגונים אלו העומדים בראשם ועובדיהם, כוח ועוצמה אדירים לעשות כמעט ככל העולה על רוחם. ללא בקרה וביקורת מהחוץ ומהפנים, צפוי שמקרים כגון המקרה המתואר, קורים ויקרו.
ארגוני הביון חייבים לפעול תחת מנגוני בקרה, ערכים ואתיקה, אשר ימנעו ניצול לרעה של הסמכות והכוח שבידי בעלי התפקידים בארגונים אלו.
25/07/21 08:11
6.02% מהצפיות
מאת IsraelDefense
הדו״ח קובע שאם יסתמו מקורות המים, יעלה מחירם ביותר מ-200 אחוזים אם התושבים יזדקקו למקורות מים פרטיים אילוסטרציה. By Elie Ghobeira - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18961029 האו"ם הזהיר בסוף השבוע כי יותר מארבעה מיליון בני אדם בלבנון, כולל מיליון פליטים, קרובים לאובדן גישה למי שתייה נקיים כיוון שמחסור בכסף ובדלק מונע שאיבת מים סדירה.
ארגון יוניצ"ף מעריך שתוך ארבעה עד ששה שבועות ייפסקו רוב פעולות שאיבת המים במדינה וכי קרוב למחצית מתושבי לבנון כיום מוגדרים עניים כאשר המטבע המקומי איבד 90 אחוזים מערכו.
סוכנות רויטרס מוסרת כי דו״ח יוניצ"ף קובע עוד שאם יסתמו מקורות המים, יעלה מחירם ביותר מ-200 אחוזים אם התושבים יזדקקו למקורות מים פרטיים.
ארגון האו"ם יוניצ"ף הודיע שהוא זקוק ל-40 מיליון דולר בשנה כדי להבטיח כמויות מינימום של דלק וחלקי חילוף שונים כדי שמערכות מדינת לבנון יוכלו לפעול כסדרן.
25/07/21 13:55
5.73% מהצפיות
מאת IsraelDefense
אל"מ פנחס כיהן במגוון תפקידים ביחידה ומשמש בתפקידו הנוכחי כרמ"ח תכנון ביועכ"ל, במהלכו עסק בעיצוב ומימוש תר"ש "תנופה" צילום: תקשורת שר הביטחון שר הביטחון בני גנץ, החליט היום (א') למנות את אלוף-משנה גיל פנחס ליועץ הכלכלי לרמטכ"ל וראש אגף התקציבים במשרד הביטחון. זאת בתיאום עם הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי ומנכ"ל משרד הביטחון אלוף (במיל') אמיר אשל. פנחס יועלה לדרגת תת אלוף ויחליף בתפקידו את תא"ל אריאלה לזרוביץ' שכיהנה בתפקיד ב-4 השנים האחרונות.
אל"מ פנחס כיהן במגוון תפקידים ביחידה ומשמש בתפקידו הנוכחי כרמ"ח תכנון ביועכ"ל, במהלכו עסק בעיצוב ומימוש תר"ש "תנופה". הוא בעל תואר דוקטור בפילוסופיה וניהול מטעם אוניברסיטת תל אביב ותואר שני במנהל עסקים מטעם הטכניון.
שר הביטחון גנץ ביקש להודות לתא"ל לזרוביץ' שהובילה בשנים האחרונות תהליכים משמעותיים לבניין הכוח בצה"ל, ייעול וחיזוק מערכי צה"ל, והיתה חלק מעיצוב ומימוש תר"ש "תנופה". גנץ הדגיש בפני אל"מ גיל פנחס את חשיבות התפקיד, ותפיסתו על הצורך במיצוי משאבים, ניהול נכון, וקידום צורכי צה"ל בבניין הכוח בהתאם לאתגרים המבצעיים.
25/07/21 23:53
5.44% מהצפיות
מאת IsraelDefense
נתונים חדשים מגלים שרוב האירועים כוללים וקטורי תקיפה מרובים. במוקד התקיפות: מגזרי הטכנולוגיה, טלקום, פיננסים וחינוך שלמה יונה, F5 Labs. צילום: באדיבות החברה ניתוח חדש של F5 Labs קובע כי התקפות מניעת שירות מבוזרות (DDoS) גדלות הן במספרן והן במורכבותן. נתונים שנאספו על ידי מרכז ה-SOC של F5 Silverline מצאו כי התקפות DDoS עלו ב -55% בין ינואר 2020 למארס 2021. ברוב האירועים הללו (54%) נעשה שימוש בוקטורי תקיפה מרובים, דבר שמצביע על תחכום הולך וגובר ועל תוקפים נחושים יותר.
"התקפות DDoS הן עדיין איום נפוץ, עם חסמי כניסה נמוכים עבור האקרים חדשים, שיכולים לגשת להדרכות ביוטיוב או להשתמש בשירות DDoS להשכרה בזול", אמר שלמה יונה, מנהל מכירות בכיר לישראל, יוון וקפריסין ב- F5. "התקפות DDoS עשויות להפוך למוצר שניתן לקנות מהמדף, אך הן גם הופכות למורכבות ומתוחכמות יותר. הן בודקות את ההגנות של המטרות עם סוגים שונים של התקפות שנפרסות במקביל. ישנן יותר עדויות לכך שפושעי סייבר מתחילים להשתמש בהתקפות DDoS כדי ללחוץ על קורבנות לשלם דרישות כופר".
התקפות ה-DDoS הופכות מגוונות יותר
התקפות DDoS וולומטריות, המציפות רשתות בעומסי תעבורה בניסיון לצרוך את כל רוחב הפס הזמין, הן שיטת ה-DDoS הנפוצה ביותר, והן היוו 73% מכלל האירועים בין ינואר 2020 למארס 2021.
לצד זאת, צורות תקיפה אחרות הופכות לנפוצות יותר. הגידול הרב ביותר שנרשם, בהפרש משמעותי, הוא לתקיפה באמצעות פרוטוקול DDoS, המכוונת לפיירוול ונתבים. היא ממלאת טבלאות חיבור כדי למנוע ממוצרי רשת לטפל במידע שנשלח אליהם. בשלושת החודשים הראשונים של שנת 2021, מעבדות F5 Labs מדווחות על עלייה של 135% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, זאת לעומת עלייה של 59% בהתקפות וולומטריות.
בינתיים, התקפות DDoS על יישומים עלו ל-16% מכל אירועי ה-DDoS מינואר 2020 עד מרץ 2021, והיוו יותר מ-50% מכלל אירועי התמיכה הקשורים ל-DDoS ושטופלו על ידי צוותי ה- SIRTשל F5. תקיפות אלו נועדו לצרוך משאבים של שרת 'המקור'. הן מאלצות את היישום להתמודד עם בקשות לא לגיטימיות מצד התוקף ומונעות ממנו טיפול בבקשות לגיטימיות.
התחכום גדל
מרכז ה-SOC וצוות ה-SIRT הבחינו כי לצד היקף הולך וגדל של התקפות DDoS, חלה גם עליה בתחכום של התוקפים. בשלושת החודשים הראשונים של שנת 2021, מספר ההתקפות הרב-וקטוריות – הכוללות ביצוע של מספר התקפות בו זמנית בטכניקות שונות - עלה ב-80% לעומת השנה שעברה. לעומת זאת, חל שינוי מינימלי במספר ההתקפות החד-וקטוריות.
התקפות רב-וקטוריות כללו בממוצע 2.7 שיטות שונות, כאשר ההתקפות המורכבות ביותר שנרשמו כללו שמונה סוגי התקפות שונים.
"השחקנים המתוחכמים ביותר משתמשים בוקטורי התקפה שונים בעת ובעונה אחת, דבר שמאפשר להם לתקוף את רוחב הפס של הקורבן, את שכבת הרשת ואת שרתי היישומים במקביל – זהו ניסיון להציף את הקורבן באמצעות חזית רחבה של התקפה", הסביר דייוויד וורברטון, מוביל מחקר האיומים ב-F5 Labs. "בנוסף להתקפות מתוחכמות יותר, רשמנו כמה התקפות גדולות באופן בולט, כולל התקפה נגד חברת טכנולוגיה שהגיעה לשיא של 500Gbps - חצי טרה-בייט לשנייה".
המגזרים העיקריים שנפגעים
ארבע תעשיות נשאו את עיקר התקפות ה-DDoS מתחילת 2020: טכנולוגיה (25%), טלקום (22%), פיננסים (18%) וחינוך (11%).
עם זאת, תדירות ההתקפות הללו לא היתה תואמת את חומרתן. למרות שמגזר הבריאות עמד בפני מספר זעום של התקפות, הוא היה נתון לאחת מהתקפות ה-DDoS הקשות ביותר. חומרתן של ההתקפות הרגילות על חברות פיננסים, טכנולוגיה וטלקום הייתה נמוכה יחסית באופן ממוצע.
היו גם כמה שינויים בולטים במהלך תקופה של 15 חודשים, כאשר הקונטקסט של ענפים מסוימים השתנה. בינואר, פברואר ומארס 2021, כאשר בתי ספר ומוסדות אקדמיים רבים בעולם חזרו לשגרה לאחר תקופה ממושכת של למידה מרחוק, חלה עלייה חדה במספר התקפות ה-DDoS. כ-56% מכלל אירועי ה-DDoS בתחום החינוך מאז ינואר 2020 התרחשו ברבעון הראשון של 2021.
הגנה מפני DDoS
בעוד התקפות ה-DDoS הופכות נפוצות ומתוחכמות מתמיד, וורברטון קורא לארגונים לשמור על ערנות. זה כולל שימוש באמצעי אבטחה כגון WAF ופתרונות לזיהוי בוטים שיכולים לזהות תעבורת לקוחות אמיתית, או שירותי scrubbing שמסירים את התעבורה הזדונית לפני שהיא מגיעה לשרת האינטרנט.
"עם העלייה המתמדת, הן בהיקף והן במורכבות של התקפות DDoS, ברור שאנחנו צריכים לעשות יותר כדי להתגונן מפניהן", אמר. "כמו גם לשקול כיצד להתמודד עם התקפות DDoS ברגע שהן יוצאות לדרך, חשוב מאוד לאתר אותן במדויק. ככל שמספר התקפות ה-DDoS על יישומים גדל, כדאי להבין אם ניתן להבדיל בין עלייה פשוטה בתעבורת המשתמשים לבין מתקפה ממוקדת ומתמשכת מבוטנט. כמו תמיד, הנראות והקונטקסט מכריעים".
וורברטון גם הדגיש כיצד תוקפים עושים שימוש טוב בשרתי יישומים פגיעים או לא מאובטחים להפעלת התקפות השתקפות.
"המשמעות היא שגם אם אינך היעד להתקפת DDoS, ייתכן שהמערכות שלך ישמשו להפעלת התקפה," הוסיף. "בין היתר, DNS פגיע, NTP, Memcached ושירותי LDAP פגיעים, חייבים להיות מאובטחים מפני פגיעות וגישה לא מאומתת, במיוחד אם הם פונים לאינטרנט".
25/07/21 08:27
4.87% מהצפיות
מאת IsraelDefense
סוכן שפעל בקרב אסירים חשף עסקה של מעל 40 טלפונים סלולריים, מיקרופונים ודמי שוחד צילום: שב״ס 41 טלפונים מסוג סרסור נתפסו בדרכם לאגף ביטחוני בבית סוהר 'שקמה' במה שנראה כמו התפיסה הגדולה ביותר שבוצעה באמצעות הפעלת סוכן בשב"ס.
ימ"ר חטמ"ן, מחלק סוכנים, בשירות בתי הסוהר הפעיל בחודשיים האחרונים סוהר חובה כסוכן בבית סוהר 'שקמה'. הסוכן פעל בקרב אסירים ביטחוניים המשוייכים לארגון 'פתח' והצליח להביא להפללתם של שלושה חשודים, שני אזרחים ואסיר, בניסיון להחדיר מכשירי סלולר באמצעות מתן שוחד לסוהר.
לאחר חודשיים של פעולות מודיעיניות, מעקב ואיסוף ראיות, התקיים היום, 22.7.21, "פיצוח" ומעצר על ידי מפלג בילוש 'דרור' של שב"ס במהלך מפגש בו בוצעה העסקה בין הסוכן לשני בלדרים בעיר מודיעין. אחד מהם קטין.
החשודים העבירו לידי הסוכן שקית ובה 3 קופסאות סיגריות בהן נארזו 41 טלפונים מסוג סרסור, 34 כרטיסי סם, 2 כרטיסי זיכרון ו-20 מיקרופונים. בנוסף מסרו לידיו סכום של 5,000 ש"ח במזומן, דמי שוחד.
העצורים נלקחו לחקירה על ידי משטרת ישראל.